Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εκλογές των ζώων

Όταν ο λύκος είχε πια γεράσει, τα ζώα του δάσους συγκεντρώθηκαν για να εκλέξουν τον νέο τους αρχηγό. Ομόφωνα αποφάσισαν ότι αρχηγός θα γινόταν εκείνο το ζώο που θα έπειθε ότι έχει το καλύτερο σχέδιο για να απαλλαγούν από τον κυνηγό, που κάθε τόσο και λιγάκι πήγαινε στο δάσος για να κυνηγήσει.
Προς έκπληξη όλων, η κουκουβάγια όχι μόνο δεν ήταν υποψήφια στις εκλογές, αλλά αρνήθηκε να ψηφίσει κιόλας. Καθόταν στο κλαδί ενός παρακείμενου δέντρου και παρακολουθούσε προσεκτικά την διαδικασία.
Όταν ο λύκος ζήτησε από την κουκουβάγια το λόγο που δεν έθεσε υποψηφιότητα, αλλά και το λόγο που αρνείται να ψηφίσει, αυτή απάντησε στωικά: «Θα ακούσω με προσοχή τα λόγια όλων των υποψηφίων που ανταγωνίζονται για την θέση του αρχηγού του δάσους. Είμαι βέβαιη ότι όλοι οι υποψήφιοι θα είναι άξιοι και ικανοί να λύσουν το πρόβλημα. Ωστόσο είμαι εξίσου βέβαιη ότι στο τέλος κανένας δεν θα επιτύχει.»
Τα ζώα την χλεύασαν, την αποκάλεσαν «μελαγχολική» και «απαισιόδοξη». Η κουκουβάγια ατάραχη τους άφησε στην πλάνη και την άγνοια τους και στάθηκε να παρατηρεί.
Τελικά, υποψήφιοι ήταν ο λαγός, το γεράκι, ο σκαντζόχοιρος, το ελάφι και η αρκούδα. Οι ομιλίες τους ήταν πανηγυρικές, γεμάτες εξυπνάδα, περηφάνια και υποσχέσεις. Καθώς η ακρόαση των υποψηφιοτήτων είχε τελειώσει, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρήκε τα ζώα διχασμένα. Και οι πέντε υποψήφιοι είχαν καταφέρει να πείσουν ο καθένας και από ένα μεγάλο αριθμό ζώων. Έτσι, χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και ο κάθε υποψήφιος κατάστρωσε το σχέδιο του ξεχωριστά, μαζί με τους υποστηρικτές του.
Ο κυνηγός όμως είχε ήδη φτάσει στο δάσος και αναζητούσε το επόμενο θήραμα του. Τότε, και οι πέντε ομάδες επιχείρησαν να εφαρμόσουν το σχέδιο τους, ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα ήταν ατυχές για τα ζώα: Ο κυνηγός κατάφερε να αιχμαλωτίσει αρκετά από αυτά με μεγάλη ευκολία, αφού οι ομάδες μπλέχτηκαν η μια στα πόδια της άλλης.
Όσα ζώα κατάφεραν να γλιτώσουν, έτρεξαν στο ξέφωτο του δάσους με την ουρά στα σκέλια. Μάλιστα, οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί πήγαν στην κουκουβάγια, θυμωμένοι «Μας γρουσούζεψες!» της είπε η αρκούδα «Το κρίμα στο λαιμό σου!» έκραξε το γεράκι.
Η κουκουβάγια με ηρεμία είπε «Δεν αποτύχατε επειδή σας γρουσούζεψα, ούτε καν επειδή είχατε κακά σχέδια. Αποτύχατε επειδή ξεκινήσατε την προσπάθεια με λάθος τρόπο. Έπρεπε να συνεργαστείτε και όχι να ανταγωνιστείτε. Δεν συνεργαστήκατε στο ίδιο σχέδιο, με κοινό στόχο, όλοι μαζί. Δεν ενώσατε τις δυνάμεις σας. Τυφλωθήκατε τόσο από την προοπτική της αρχηγίας, που ξεχάσατε τον κοινό στόχο. Προσπαθούσατε μάταια και χωρίς να έχετε την υποστήριξη των ικανότερων ζώων, κινούμενοι από τον εγωισμό σας, μόνο και μόνο για να αποδείξετε ότι το δικό σας σχέδιο ήταν καλύτερο.»
«Τι έπρεπε να κάνουμε δηλαδή;» ρώτησε η χελώνα.
Και η κουκουβάγια απάντησε με σοφία «Πριν αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε τον κυνηγό, έπρεπε να αντιμετωπίσετε και να κατανικήσετε το Εγώ σας.»

Βίρα τις άγκυρες!

Το Μικρό Καράβι είναι φορτωμένο με θησαυρούς από την Ελληνική προφορική παράδοση. Ταξιδέψτε μαζί του!

Thalatta Seaside Hotel

Club Agia Anna

Εθνικό Ωδείο Ν.Ψυχικού

Despina's Home Ideas

Κτήμα Πανταζή

Παιδική Βιβλιοθήκη

Παιδικό Μουσείο

Σπαθάρειο