Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώτη μέρα στο Σχολείο

...τι να πεις, δεν ξέρεις. Δύσκολα είναι στην αρχή.
Δάσκαλε, αυτό είναι το παιδί μου, το βλαστάρι μου. Να μου το προσέχεις. Είναι τα πάντα για μένα.
Σήμερα θα γίνεις ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή του. Ξέρω, είναι μεγάλο το βάρος. Μα αξίζει. Είναι στο χέρι σου να σε θυμάται για πάντα με χαμόγελο.
Σήμερα το παιδί μου μπαίνει στον κόσμο σου. Βοήθησε το να τον γνωρίσει καλά, να τον εξερευνήσει. Και στο τέλος θα δεις, τα όρια του κόσμου σου θα πάνε ένα βήμα παραπέρα.
Σήμερα το παιδί μου ξεκινά το ταξίδι της μόρφωσης, ένα ταξίδι με ευγενή προορισμό. Ένα ταξίδι προς την ευτυχία. Πίσω από τα γράμματα και τους αριθμούς, πίσω από τα χρώματα και τους ήχους, βοήθησε το να αναζητήσει την ουσία, τη δημιουργία, τη συνύπαρξη, την αρμονία, την ίδια την ευτυχία.
Άξιζε να υπάρχουμε για να συναντηθούμε.
Το σχολείο δεν είναι άνετα θρανία και καθαροί πίνακες. Το σχολείο δεν είναι φουσκωμένες σάκες και ξυσμένα μολύβια. Το σχολείο είναι στις παρυφές των σχέσεων που δημιουργούν οι δάσκαλοι με τους μαθητές και οι μαθητές μεταξύ τους.
Το παιδί μου είναι μοναδικό. Το παιδί μου δεν είναι καθρέφτης σου ή καθρέφτης κανενός. Το παιδί μου δεν είναι κρίκος στην αλυσίδα σου, ούτε τούβλο στον τοίχο σου. Το παιδί μου είναι ένας νευρώνας που διψά για συνάψεις με τον κόσμο, ένα κύτταρο που αδημονεί να ενσωματωθεί στο κοσμικό γίγνεσθαι.
Βοήθησε το παιδί μου, μην το κρίνεις. Μην το δείχνεις με το δάχτυλο όταν κάνει λάθη. Μην το παινεύεις όταν είναι σωστό. Μάθε το να είναι υπεύθυνο για τις επιλογές του και να δέχεται τις συνέπειες σαν μια ευκαιρία για να φτάσει πιο κοντά στο να γίνει αυτό που είναι.
Ο,τι ζητάει η ευτυχία του κόσμου.
Προφύλαξε το παιδί μου από την αδικία. Δίδαξε του την αξία της καλοσύνης και του σεβασμού. Ενθάρρυνε το να βοηθά όποιον χρειάζεται βοήθεια και να υποστηρίζει το δίκαιο. Αν το παιδί μου είναι δίκαιο και χρηστό, τότε ο κόσμος θα γίνει ένα καλύτερο μέρος.
Χαμογέλα του όσο μπορείς και θα δεις τον κόσμο σου να γεμίζει λουλούδια και χαρές.
Θαυμάζω τη θυσία σου -διότι δάσκαλος νοείται ο άνθρωπος που θυσιάζει το εγώ του για να το προσφέρει ως τροφή στα παιδιά του κόσμου. Είναι ο λευκός καμβάς όπου πάνω του τα παιδιά ζωγραφίζουν το μέλλον.
Δάσκαλε, να μου το προσέχεις. Το παιδί είναι το μέλλον και η ελπίδα όλου του κόσμου.

Βίρα τις άγκυρες!

Το Μικρό Καράβι είναι φορτωμένο με θησαυρούς από την Ελληνική προφορική παράδοση. Ταξιδέψτε μαζί του!

Thalatta Seaside Hotel

Club Agia Anna

Εθνικό Ωδείο Ν.Ψυχικού

Despina's Home Ideas

Κτήμα Πανταζή

Παιδική Βιβλιοθήκη

Παιδικό Μουσείο

Σπαθάρειο