Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Διεθνής ημέρα μουσείων στο Ίδρυμα Ευγενίδου

To Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 προτείνοντας μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες:

- Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:
Ώρα 15:30: Ο θάνατος των άστρων
Ώρα 16:30 Τα Μυστήρια του Νείλου
Η διάθεση των δελτίων εισόδου και για τις δύο παραστάσεις θα ξεκινήσει
στις 14:30 και έως εξαντλήσεως των θέσεων με σειρά προτεραιότητας

- Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό ώρες 14:00 - 17:00 (τελευταία προτεινόμενη
είσοδος ώρα 16:00)
Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει στις 13:00 και έως
εξαντλήσεως των θέσεων, με σειρά προτεραιότητας.

- Βιβλιοθήκη
Ελεύθερη ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη
Ώρες 09:00-13:00 Ξεναγήσεις ανά μία ώρα
Η διάθεση των δελτίων προτεραιότητας θα αρχίσει από τις 8:30 π.μ.
και έως εξαντλήσεως των θέσεων

- Φωτογραφική Έκθεση
στους Ισόγειους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου με τίτλο:
Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από τη Μόνιμη Συλλογή
του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών
Ελεύθερη είσοδος ώρες 10:00 - 21:30



ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11
Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Πολύ πλούσιο σε εκδηλώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τα παιδιά και τους μεγάλους.

Για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2011

Όπως κάθε χρόνο, η 18η Μαΐου εορτάζεται και φέτος σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Γι’ αυτή τη χρονιά το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει ως θέμα του εορτασμού το «Μουσεία & Μνήμη».
Έτσι, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Ο τίτλος του προγράμματος είναι Μνήμες από την Κρήτη του Μεσοπολέμου μέσα από τις πηγές και θέτει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τις αρχειακές πηγές ως πολύτιμου εργαλείου μελέτης και κατανόησης του παρελθόντος. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία, την καθημερινή ζωή και την ψυχαγωγία των κατοίκων της Κρήτης στην περίοδο του Μεσοπολέμου, αξιοποιώντας και ερευνώντας επιλεγμένες πηγές από το αρχείο της Bιβλιοθήκης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Για την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2011

Την Παρασκευή 20 Μαΐου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και προσκαλεί το κοινό σε μια βραδινή περιήγηση στους χώρους του, από τις 20.30 έως και τις 24.00, με ελεύθερη είσοδο. Επιπλέον, στις 21.30, στον κήπο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση Jazz με τον Soren Lyng Hansen και τους μουσικούς του.




Για τα 70 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης

Με αφορμή την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης πρόκειται να παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο ξεχωριστό αυτό επεισόδιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις βιτρίνες του ομώνυμου βιβλιοπωλείου (Οδός Ταγματάρχου Τζουλάκη 8).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολή κινηματογραφικών πλάνων εποχής, εκδόσεις σχετικές με τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και μια ειδική αναφορά στον ταγματάρχη Μιχαήλ Τζουλάκη που σκοτώθηκε πολεμώντας τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές ελάχιστα μέτρα από την σημερινή είσοδο του βιβλιοπωλείου. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει μια συνοπτική αναφορά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το εκδοτικό έργο της ΕΚΙΜ, συμπεριλαμβανομένου και του υπό έκδοσιν 3ου τόμου της σειράς Μαρτυρίες, με τίτλο Ελευθερία και Δόξα. Πρόκειται για τα απομνημονεύματα του αντάρτη της ομάδας Πετρακογιώργη, Γεωργίου Α. Τζίτζικα, που θα παρουσιαστούν επίσημα στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2011, παρουσία του ιδίου.
Διάρκεια αφιερώματος: Τετάρτη 18 έως Τετάρτη 25 Μαΐου (ώρες καταστημάτων).

Προβολή της ταινίας «Το κάλεσμα του βουνού» σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης φετινής συνεργασίας της ΕΚΙΜ με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου θα προβληθεί το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 12.00 στο Μικρό Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η ταινία του Στέλιου Αποστολόπουλου «Το κάλεσμα του βουνού» (2009, 52΄) σε σενάριο του Νίκου Νταγιαντά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ κρητικού ενδιαφέροντος, αφού, μέσα από την αφήγηση μιας προσωπικής ιστορίας, η ταινία προσεγγίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζωής στην ορεινή Κρήτη.




ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οίκος Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού
Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, 71202 Ηράκλειο, Κρήτη
Τηλ.: 2810-283219, 288708 / Fax: 2810 283754
@: info@historical-museum.gr / www.historical-museum.gr
Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ο Σάιμον λέει

"Ο Σάιμον λέει" είναι ένα εύκολο και γρήγορο παιχνίδι που μπορούν να το παίξουν παιδιά από 2 ετών και πάνω.

Ένα παιδάκι (ή γονιός) παίρνει το ρόλο του Σάιμον. Αντί για "Σάιμον" μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομά του π.χ. "ο Γιώργος λέει", "η Μαρία λέει" ή "η μανούλα λέει" ή "ο μπαμπάκας λέει".

Ο "Σάιμον" ζητά από τους υπόλοιπους να εκτελέσουν μια δράση λέγοντάς τους "ο Σάιμον λέει". Οι υπόλοιποι πρέπει να εκτελούν τη δράση που ζητά ο "Σάιμον", εφόσον η εντολή περιλαμβάνει τη φράση "ο Σάιμον λέει". Αν δεν περιλαμβάνεται αυτή η φράση-κλειδί, τότε τα άλλα παιδάκια δεν πρέπει να κάνουν ό,τι τους ζητά ο "Σάιμον"!

Για παράδειγμα:
"Η μανούλα λέει, να χτυπήσουμε τρία παλαμάκια!"
Όλοι πρέπει να χτυπήσουν τρία παλαμάκια.
"Η μανούλα λέει, να φωνάξουμε ζήτω!"
Όλοι πρέπει να φωνάξουν ζήτω.
Αν όμως πει "Να κάτσουμε κάτω"...
κανένας δεν πρέπει να κάτσει κάτω επειδή δεν είπε τη φράση-κλειδί "η μανούλα λέει να κάτσουμε κάτω".

Με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στον ομιλητή, να ασκούν τις λεκτικές τους ικανότητες και να αναπτύσουν κινητικές δεξιότητες.

Ο κακομαθημένος Βασιλιάς

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μακρινό Βασίλειο ζούσε ένας κακομαθημένος Βασιλιάς. Κάποια μέρα δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση επειδή ο Βασιλιάς είχε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Δεν τον εντυπωσίαζε τίποτα πια, ένοιωθε ότι είχε δει όλα τα θαυμάσια πράγματα του κόσμου. Τόσο κακομαθημένος ήταν, που δεν εκτιμούσε τίποτα από όσα είχε. Έτσι, τριγυρνούσε στους δρόμους του Βασιλείου γκρινιάζοντας σε όποιον έβλεπε μπροστά του.

Στη λαϊκή συνάντησε τον ιχθυοπώλη, ο οποίος τον υποδέχτηκε με υποκλίσεις.
"Μεγαλειότατε, τα καΐκια μας πήγαν στα πέρατα των θαλασσών και ψάρεψαν για σας τα σπανιότερα και νοστιμότερα ψάρια του κόσμου. Καραμελόψαρα από τη Μελοθάλασσα! Κοτοϊχθυόπουλα από το Αρχιπέλαγος του Κόκκινου Βράχου! Τσιχλοκαβουράκια από τις μακρινές ακτές της Μποζοϊνδίας! Μπανανογαρίδες από τον Νευρικό Ωκεανό! Περάστε, διαλέξτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας!"
"Μπα. Τα βαρέθηκα τα ψάρια σου. Και βρωμάνε." είπε κατσούφικα στον ιχθυοπώλη και προχώρησε πιο κάτω, στο μανάβη. Κι αυτός τον υποδέχτηκε όπως ταιριάζει σε Βασιλιά, με δοξασίες και υποκλίσεις.
"Μεγαλειότατε, οι αγρότες μας έχουν καλλιεργήσει για σας τα σπανιότερα και νοστιμότερα φρούτα και λαχανικά του κόσμου. Αστερόμηλα, Αχλαδοκαρδούλες, Πευκοφράουλες, Γλειφιτζουροκάλαμα, Ροζ και Γαλάζιες Μπανάνες γεμιστές με σοκολάτα, Μακαρονοφάσουλα και υπέροχες Τυροπατάτες!"
"Ουφ. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο πια;" απάντησε απογοητευμένος στο μανάβη φεύγοντας. Πάρα κάτω ήταν ο έμπορος. Πάλι υποκλίσεις, δοξασίες και καλές κουβέντες.
"Μεγαλειότατε, τα καραβάνια μας πήγαν στα μακρινότερα μέρη του κόσμου και έφεραν για σας τα σπανιότερα και χρησιμότερα πράγματα. Ένα Ψυχοτηλεσκόπιο για να βλέπετε τι αισθάνονται για εσάς οι φίλοι και οι εχθροί σας. Ένα Χαοσέντουκο που μέσα τους μπορείτε να βάλετε τα πάντα, αφού δεν γεμίζει ποτέ. Μια Λεξοσφεντόνα για να στέλνετε τη φωνή σας ακόμα και στο μακρυνότερο μέρος. Μια Μπαλούμερανγκ, η μπάλα που όπου κι αν την κλωτσίσετε γυρίζει πίσω. Μια Ταξιδόσφαιρα, μια υδρόγειος σφαίρα που μπορεί να σας πάει αμέσως σε όποιο μέρος του κόσμου θέλετε να πάτε! Αυτά και άλλα πολλά είναι στη διάθεσή σας!"
"Μπλα μπλα μπλα, αλλά τίποτα δεν μου αρέσει πια" είπε ο κακομαθημένος Βασιλιάς, στενοχωρήθηκε κι ο δύστυχος έμπορος.

Τότε βγήκε διάγγελμα στο Βασίλειο, να το μάθουν όλοι οι υπήκοοι:
"Υπήκοοι του Βασιλείου, ο Μοναδικός Υπέροχος Πολυαγαπημένος Γενναιότατος Δούκας των Βουνών Τσάρος των Θαλασσών Πολυμήχανος Εμπνευστής Υπέρμαχος (κλπ κλπ) σας προσκαλεί να του κάνετε ένα Δώρο, που θα του φτιάξει τη διάθεση. Ο νικητής θα έχει την τιμή να έχει ευχαριστήσει το Βασιλιά του. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική."

Έτσι κι έγινε. Χιλιάδες δώρα κατέφτασαν από όλη τη πολιτεία για να ικανοποιηθεί ο Βασιλιάς. Τι κρίμα, κανένα μα κανένα δεν του άρεσε! Περνούσαν μέρες, περνούσαν εβδομάδες, τα δώρα συνέχιζαν να φτάνουν στην Αυλή, μα ο Βασιλιάς δεν έλεγε να ικανοποιηθεί. Τότε ένας ταξιδιώτης από μια μακρινή χώρα που άκουσε την είδηση, αποφάσισε να κάνει κι αυτός ένα δώρο στο Βασιλιά, κι ας μην ήταν υποχρεωμένος. Το έβαλε σε ένα κίτρινο τετράγωνο κουτί, το τύλιξε με μια κόκκινη κορδέλα και το έστειλε στο Βασιλιά γράφοντας σε ένα χαρτάκι: "Να μην ανοιχτεί ποτέ".

Όταν το μυστήριο δώρο έφτασε στο Βασιλιά, αυτός παραξενεύτηκε όταν διάβασε το χαρτάκι. Μάλιστα, το μήνυμα τον έκανε να θέλει οπωσδήποτε να ανοίξει το κουτί, επειδή του κέντρισε το ενδιαφέρον! Έτσι καθώς καθόταν στο θρόνο, πήρε το κουτί στην αγκαλιά του και τράβηξε την κορδέλα! ΜΠΑΜ! Ένας κρότος, πολύ καπνός και το πρόσωπο του Βασιλιά έγινε κατάμαυρο! Το δώρο είχε σκάσει στα μούτρα του!

Αυτό το πάθημα δίδαξε κάτι στον κακομαθημένο Βασιλιά: όταν θεωρούμε κάτι σίγουρο, τότε δεν το εκτιμάμε και όταν τα έχουμε όλα, κινδυνεύουμε να μην εκτιμάμε τίποτα!

Έτσι από τότε ο Βασιλιάς έμαθε να είναι ικανοποιημένος με τα αγαθά που του προσφέρονται και να μην έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους ανθρώπους!

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

1000 δωρεάν πακέτα διαμονής για 1000 οικογένειες ανέργων από το Club Agia Anna Summer Resort!

Με το σύνθημα «Αυτό το καλοκαίρι πάμε όλοι διακοπές» το Club Agia Anna Summer Resort του τουριστικού Ομίλου Maestro Group είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια πρωτοποριακή προσφορά Εταιρικής Κοινωνικής Eυθύνης, ανταποδίδοντας με τον τρόπο αυτό ένα μικρό μέρος της αγάπης των πιστών πελατών του, αλλά και στηρίζοντας ενεργά τους νέους φίλους που σήμερα βιώνουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Θεωρώντας ότι οι διακοπές πρέπει να αποτελούν δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους, φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα για όλο τον Ιούνιο το Club Agia Anna Summer Resort θα φιλοξενήσει στο club για πενθήμερες διακοπές εντελώς δωρεάν τις πρώτες 1000 οικογένειες άνεργων που θα κάνουν κράτηση.

Με την ενέργεια αυτή γίνεται η αρχή και ανοίγονται νέοι δρόμοι για ανάλογα προγράμματα ΕΚΕ στον τουρισμό, πράγμα που έλλειπε από τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Ελπίζουμε πως σύντομα κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου θα συμβάλλουν, η καθεμία στο βαθμό που μπορεί, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια και να βοηθηθούν πραγματικά οι ομάδες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Στόχος είναι αυτό το καλοκαίρι όχι μόνο χίλιοι, αλλά όλοι οι άνεργοι να μπορέσουν να κάνουν διακοπές μαζί με τις οικογένειες τους σε όλη την Ελλάδα.

Το Club Agia Anna αποτελεί το μεγαλύτερο και ομορφότερο camping της Ελλάδας και μέσα στα 24 χρονιά επιτυχημένης λειτουργίας του έχει αποκτήσει χιλιάδες πιστούς φίλους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, απολαμβάνοντας άριστη σχέση τιμής και ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών. Βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ από την Αθήνα κοντά στην παραλία της Αγίας Άννας στην Β. Εύβοια και η συνολική έκταση του Club ξεπερνά τα 50 στέμματα.

Είναι η καλύτερη επιλογή για απολαυστικές διακοπές, μακριά από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Εδώ θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας, θα γαληνέψετε, θα ζήσετε τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η φύση και θα επιστρέψετε ανανεωμένοι κουβαλώντας υπέροχες αναμνήσεις για να διηγηθείτε στους φίλους σας.
Μπορείτε να συμμετέχετε στις διασκεδαστικές δραστηριότητες ενηλίκων και τα parties που οργανώνονται από το εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ειδικό ολοήμερο πρόγραμμα ποικίλων δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους του club εφαρμόζεται επίσης όλο το χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες το πρόγραμμα ΕΚΕ για ανέργους, αλλά και για να ενημερωθείτε για τις υπόλοιπες προσφορές της Μaestro Group επικοινωνήστε
στο τηλ 210 68 59 842 και στο mail : info@maestrogroup.gr
Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Μητέρα

Μητέρα,

επειδή είμαι η πρώτη σου σκέψη από τότε που γεννήθηκα,

επειδή είσαι η ασάλευτη πέτρα πάνω σ' αυτή τη γη που όλο αλλάζει και με μπερδεύει,

επειδή με προστάτευσες από τις επιθυμίες μου προτού με κλείσουν μέσα στα αόρατά τους τείχη,

επειδή ήσουν πάντα η φωνή της αλήθειας, καθαρότερη από τις φωνές της αγάπης, της δόξας και του χρήματος,

επειδή μου έμαθες το αληθινό νόημα και την αξία της συγχώρεσης,

επειδή μου έδωσες όση θέρμη χρειάζεται ένα παιδί για να επιβιώσει,

επειδή ποτέ δεν έβαλες όρους στην αγάπη που έδωσες και ποτέ δεν ζύγισες την αγάπη που πήρες,

επειδή μπορώ να καταλάβω τώρα που είμαι πατέρας, πόσο δυσκολότερο είναι να είσαι μητέρα,

επειδή η συμβουλή σου είναι πάντα ανιδιοτελής και προαιρετική,

επειδή σου χρωστάω όλα όσα είμαι και όλα όσα μπορώ να γίνω,

επειδή στο βλέμμα σου, πίσω από το θυμό, την απογοήτευση, τον πόνο, την απομόνωση, που κάποιες φορές σου προκάλεσα, πάντα διέκρινα ολοκάθαρα την αγάπη,

επειδή για μένα είσαι ό,τι κοντινότερο στο Θεό, εσύ που με έπλασες,

επειδή ποτέ δεν με έκρινες αλλά πάντα ήθελες να σε κρίνω,

επειδή έγινα η μοναδική σου ελπίδα στον κόσμο,

επειδή είμαι το λουλούδι σου,

...για όλα αυτά σ' ευχαριστώ και σ' αγαπώ!


ΒΚ για την Ημέρα της Μητέρας - 8 Μαΐου
Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιά

Του Μαΐου ροδοφαίνεται η μέρα
που ωραιότερη φύση ξυπνάει
και την κάνουν λαμπρά και γελάει
πρασινάδες, αχτίδες, νερά.

Άνθη κι άνθη βαστούνε στο χέρι
παιδιά κι άντρες, γυναίκες και γέροι
ασπροεντύματα, γέλια και κρότοι,
όλοι οι δρόμοι γιομάτοι χαρά.

Ναι, χαρείτε του χρόνου τη νιότη,
άνδρες, γέροι, γυναίκες παιδιά.

Ποίημα του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού


Η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση.
Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και τότε συμβόλιζε την υποδοχή της φύσης στο σπιτικό.
Μπορούμε να στολίσουμε το μαγιάτικο στεφάνι μας με διάφορα άνθη και φυτά που έχουν ποικίλους συμβολισμούς:
  • Στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, λουλούδια του κάμπου, μάηδες κλπ για γονιμότητα και αφθονία.
  • Πασχαλιά για καλύ τύχη στα αισθηματικά.
  • Τριαντάφυλλα για πάθος.
  • Τριφύλλι για τύχη.
  • Αγιόκλημα και ελιά για ευτυχία.
  • Καμπανούλες για σταθερότητα.
  • Κλαδιά αμυγδαλιάς και ροδιάς ή άλλου οπωροφόρου, με άνθη ή καρπούς, για υλικά αγαθά.
  • Βιόλες και γαρίφαλα, για να είναι ανθισμένο το σπίτι όλο το χρόνο.
  • Παπαρούνες για θάρρος.
  • Δάφνη και μυρσίνη για καλοσύνη.
  • Πρασινάδα για γονιμότητα.
  • Αγκάθι για τους εχθρούς.
  • Σκόρδο για το κακό μάτι.

Κάλαντα του Λαζάρου

Τα κάλαντα του Λαζάρου είναι ένα έθιμο που κρατάει από την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Τα τραγουδούν οι «Λαζαρίνες», νεαρά κορίτσια που γυρνούν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στολισμένα καλαθάκια με λουλούδια. Το έθιμο των Λαζαρίνων, εκτός από το ότι ανάγγελλε την Ανάσταση του Λαζάρου, ανάγγελλε και το ξύπνημα, την ανάσταση της φύσης και τον ερχομό της άνοιξης. Το έθιμο αυτό, κατά πολλούς, έχει αρχαίες ρίζες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ρίζες του εθίμου των Λαζαρίνων βρίσκονται στη γιορτή των αρχαίων Ανθεστηρίων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο θάνατο και την ανάσταση του Άδωνη και τέλος κάποιοι άλλοι στην άνοδο της Περσεφόνης κάθε άνοιξη στον επάνω κόσμο.

Ήρθ' ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια
Ήρθ' ο Κυριακή που τρώνε ψάρια
Να κοπιάσουμε στην εκκλησία
Για ν΄ ακούσουμε χρυσά βιβλία.

Βγάτε σας παρακαλούμε
Για να σας διηγηθούμε
Για να μάθετε τι εγίνει
Σήμερα στην Παλαιστίνη.

Σήμερα έρχετ' ο Χριστός
Ο επουράνιος θεός
Εις την πόλη Βηθανία
Μάρθα κλαίει και Μαρία.

Λάζαρον τον αδελφόν τους
Και πολύ αγαπητόν τους
Τρεις ημέρες τον θρηνούσαν
Και τον εμοιρολογούσαν.

Την ημέρα την Τετάρτη
Κίνησ' ο Χριστός για να ρθει
Και βγήκε η Μαρία
Έξω από τη Βηθανία.

Και μπρος Του γονυκλινεί
Και τους πόδας του φιλεί.
«Αν εδώ ήσουν Χριστέ μου,
δεν θα πέθαιν' αδελφός μου.
Μα και τώρα γω πιστεύω
Και καλότατα ηξεύρω,
Ότι δύνασ' αν θελήσεις
Και νεκρούς να αναστήσεις».

Λέγει: «Πίστευε Μαρία.
Άγωμεν εις τα μνημεία».
Τότε ο Χρηστός δακρύζει
Και τον Άδη φοβερίζει.

«Άδη, Τάρταρο και Χάρο,
Λάζαρον θε να σου πάρω.
Δεύρο έξω, Λάζαρέ μου,
Φίλε και αγαπητέ μου».

Λάζαρος απελυτρώθη
Ανεστήθη και σηκώθη,
Ζωντανός σαβανωμένος
Και με το κερί ζωμένος.

Πες μας, Λάζαρε τι είδες
Εις τον Άδη όπου πήγες;
-Είδα φόβους, είδα τρόμους
είδα βάσανα και πόνους.

Δώστε μου λίγο νεράκι
Να ξεπλύνω το φαρμάκι
Της καρδιάς, των χειλέων
Και να μη ρωτάτε πλέον.

Την ίδια μέρα οι νοικοκυρές πλάθουν τα «Λαζαράκια» ή «Λαζόνια», που είναι μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου. Η ζύμη περιέχει μέλι, καρύδια και σταφίδες. Το έθιμο λέει ότι όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί για όλο το χρόνο! Μάλιστα στην Κω οι αρραβωνιασμένες κοπέλες φτιάχνουν Λαζαράκια σε μεγάλο μέγεθος και αφού τα γεμίσουν με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα στέλνουν στον μέλλοντα σύζυγο τους.

Οι δυό φίλοι και η αρκούδα

Κάποτε δύο φίλοι βάδιζαν στον ίδιο δρόμο μέσα από βουνά και κοιλάδες. Παρόλο που βρίσκονταν σε άγνωστο μέρος, ο ένας άντρας ένιωθε ασφαλής, γιατί ήταν σίγουρος ότι ο φίλος του θα τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο εμφανιζόταν μπροστά τους.

Εκεί που περπατούσαν και συζητούσαν για να περάσει η ώρα, μια αρκούδα παρουσιάστηκε ξαφνικά μπροστά τους, στη μέση του δρόμου! Ο ένας άντρας έτρεξε γρήγορα σε ένα κοντινό δέντρο, άρπαξε ένα κλαδί και σκαρφάλωσε. Έτσι κατάφερε ν α γλιτώσει από την αρκούδα που δεν τον έβλεπε. Ο άλλος άντρας, έμεινε για μια στιγμή ακίνητος και μετά έμεινε ακίνητος με σκοπό να υποκριθεί πως είναι νεκρός.

Το άγριο θηρίο έτρεξε αμέσως πάνω από τον άντρα που ήταν στο έδαφος με σκοπό να αρπάξει το θύμα του. Με τα γαμψά αρκουδίσια νύχια της, σήκωσε τον κακόμοιρο άντρα από το έδαφος. Τα πόδια και τα χέρια του άντρα είχαν γίνει τόσο άκαμπτα και παγωμένα από τον φόβο του, ώστε η αρκούδα νόμισε οτι πραγματικά είχε βρει ένα πτώμα. Έτσι, παρά τον θυμό της, εγκατέλειψε τον άντρα και έφυγε μακριά για να πάει στη φωλιά της.

Όταν ο άλλος άντρας αισθάνθηκε πλέον ασφαλής, κατέβηκε από το δέντρο και ρώτησε τον σύντροφό του θέλοντας να κάνει τον έξυπνο:
-Πες μου φίλε μου, τι σου είπε η αρκούδα όταν ήσουν ξαπλωμένος τρέμοντας από το φόβο; Πρέπει να σου είπε πολλά πράγματα σε αυτήν τη μακριά συζήτησή σας.
Κι εκείνος του απάντησε:
-Μου είπε να μην ταξιδεύω από εδώ και μπρος με φίλους που με εγκαταλείπουν την ώρα του κινδύνου.

Το λιοντάρι και η ύαινα

Το λιοντάρι είχε γίνει βασιλιάς όλων των ζώων, διότι ήταν το πιο δυνατό από όλα. Όλα τα ζώα το τρέμανε μόνο που άκουγαν τον τρομερό βρυχηθμό του!

Όταν νύχτωνε, έβγαινε για κυνήγι κι αλίμονο στο ζώο που τύγχαινε μπροστά του. Κάθε βράδυ, έτρωγε όσο ήθελε και τα χαράματα πήγαινε στην πηγή να πιει νερό. Έπειτα κοιμόταν όλη μέρα, για να χωνέψει και να ξεκουραστεί.

Ξυπνούσε όταν άναβαν τα πρώτα αστέρια στον ουρανό, έβγαινε στην είσοδο της σπηλιάς του, βρυχιόταν δυνατά για να ειδοποιήσει τους υπηκόους του πως ήταν έτοιμος και έπειτα άρχιζε το κυνήγι.

Αυτό γινότανε χρόνια ολόκληρα!

Κάποτε όμως ένα ελάφι του ξέφυγε, γιατί μόλο που πήρε φόρα, το λιοντάρι δεν έκανε τόσο μακρύ πήδημα σαν άλλοτε, κι έπεσε πάνω στις πέτρες, αντί να πέσει πάνω στην πλάτη του ελαφιού όπως υπολόγιζε.

Το ίδιο έγινε και το επόμενο βράδυ και σε λίγες μέρες είδε ότι όχι μόνο τα ελάφια που είναι πολύ γρήγορα δεν μπορούσε να πιάσει, αλλά ούτε και κανένα άλλο ζώο.

Τότε το λιοντάρι κατάλαβε πως είχε αρχίσει να γερνάει και στεναχωρήθηκε πολύ. Δεν θα μπορούσε να κυνηγήσει και στο τέλος, θα καταντούσε αυτό που ήταν ο βασιλιάς των ζώων, να ψάχνει για να βρει κανένα ψοφίμι να χορτάσει την πείνα του. Εκείνη την ημέρα δεν έκλεισε μάτι από την στεναχώρια του κι όταν νύχτωσε δεν βγήκε για κυνήγι. Είχε αποφασίσει να ξεκουραστεί ένα βράδυ, μήπως έτσι ξαναβρεί δυνάμεις και κυνηγήσει καλύτερα.

Η ύαινα που κάθε νύχτα, έπαιρνε το λιοντάρι από πίσω και έτρωγε τα αποφάγια του, ανησύχησε που δεν τον άκουγε να βρυχάται κυνηγώντας. Και περισσότερο ανησύχησε που δεν βρήκε τίποτα να φάει κι αυτή εκείνο το βράδυ.

Το πρωί λοιπόν παρουσιάστηκε στην είσοδο της σπηλιάς και ρώτησε ταπεινά:
-Βασιλιά μου, δεν βγήκες στο κυνήγι χτες το βράδυ;

Η κατσίκα και ο γάιδαρος

Πριν από αρκετό καιρό, ήταν ένας χωρικός όπου είχε μια κατσίκα και έναν γάιδαρο. Επειδή ο χωρικός έδινε περισσότερη τροφή στο γάιδαρο, η κατσίκα ζήλεψε. Σκέφτηκε τότε ένα κόλπο, για να τον βγάλει από τη μέση και να τρώει αυτή όλο το φαγητό. Βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιό της, πήγε μια μέρα κοντά στον γάιδαρο και του είπε:
-Αχ, καημένε κυρ' γάιδαρε, σε λυπάμαι. Όλη μέρα εργάζεσαι και δεν στέκεσαι ούτε στιγμή. Τη μια σε βλέπω να αλέθεις στον μύλο, την άλλη να κουβαλάς ξύλα, βάσανο είναι η ζωή σου. Δεν θέλεις κι εσύ να ξεκουραστείς λιγάκι;
Ο γάιδαρος σκέφτηκε για λίγο αυτά που του είπε η κατσίκα και ύστερα τη ρώτησε με φωνή γεμάτη παράπονο:
-Δίκιο έχεις κυρά κατσίκα μου, αλλά τι να κάνω;
Το σχέδιο της κατσίκας προχωρούσε όπως το είχε φανταστεί. Με φωνή γεμάτη συμπάθεια αποκρίθηκε στο γάιδαρο:
-Άκου τι θα κάνεις. Θα καμωθείς πως σεληνιάστηκες. Θα βγάζεις αφρούς από το στόμα και θα πέσεις σε ένα βαθύ λάκκο. Εκεί θα μπορέσεις να ξεκουραστείς αρκετά.
Ο γαϊδαράκος της ιστορίας μας δε φημιζόταν ιδιαίτερα για την εξυπνάδα του και έτσι μόλις άκουσε την κατσίκα αποφάσισε να κάνει πράξη αυτά που του πρότεινε. Την επόμενη μέρα, καθώς περπατούσε φορτωμένος, είδε στην άκρη του δρόμου ένα πολύ βαθύ λάκκο. Αρπάζοντας την ευκαιρία, δίνει ένα σάλτο και πηδάει μέσα στο λάκκο, που για κακή του τύχη στον πάτο ήταν γεμάτο πέτρες. Όπως ήταν φυσικό, ο συμπαθής γάιδαρος χτύπησε άσχημα.
Ο χωρικός βλέποντας το ζώο του χτυπημένο, φώναξε αμέσως τον κτηνίατρο, ο οποίος του είπε:
-Για να γίνει ο γαιδαράκος σου καλά,θα σφάξεις την κατσίκα και από το πνευμόνι της θα κάνεις μια αλοιφή με την οποία θα αλείψεις τις πληγές του γαϊδάρου.
Κι έτσι έγινε. Η κατσίκα σφάχτηκε, ενώ ο γαιδαράκος γιατρεύτηκε και συνέχισε τη ζωή του. Μάλιστα, μερικοί λένε οτι ο χωρικός του έδινε να φάει και την μερίδα της κατσίκας.

Βίρα τις άγκυρες!

Το Μικρό Καράβι είναι φορτωμένο με θησαυρούς από την Ελληνική προφορική παράδοση. Ταξιδέψτε μαζί του!

Thalatta Seaside Hotel

Club Agia Anna

Εθνικό Ωδείο Ν.Ψυχικού

Despina's Home Ideas

Κτήμα Πανταζή

Παιδική Βιβλιοθήκη

Παιδικό Μουσείο

Σπαθάρειο