Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Πολύ πλούσιο σε εκδηλώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τα παιδιά και τους μεγάλους.

Για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2011

Όπως κάθε χρόνο, η 18η Μαΐου εορτάζεται και φέτος σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Γι’ αυτή τη χρονιά το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει ως θέμα του εορτασμού το «Μουσεία & Μνήμη».
Έτσι, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Ο τίτλος του προγράμματος είναι Μνήμες από την Κρήτη του Μεσοπολέμου μέσα από τις πηγές και θέτει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τις αρχειακές πηγές ως πολύτιμου εργαλείου μελέτης και κατανόησης του παρελθόντος. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία, την καθημερινή ζωή και την ψυχαγωγία των κατοίκων της Κρήτης στην περίοδο του Μεσοπολέμου, αξιοποιώντας και ερευνώντας επιλεγμένες πηγές από το αρχείο της Bιβλιοθήκης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Για την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2011

Την Παρασκευή 20 Μαΐου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και προσκαλεί το κοινό σε μια βραδινή περιήγηση στους χώρους του, από τις 20.30 έως και τις 24.00, με ελεύθερη είσοδο. Επιπλέον, στις 21.30, στον κήπο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση Jazz με τον Soren Lyng Hansen και τους μουσικούς του.




Για τα 70 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης

Με αφορμή την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης πρόκειται να παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο ξεχωριστό αυτό επεισόδιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις βιτρίνες του ομώνυμου βιβλιοπωλείου (Οδός Ταγματάρχου Τζουλάκη 8).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολή κινηματογραφικών πλάνων εποχής, εκδόσεις σχετικές με τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και μια ειδική αναφορά στον ταγματάρχη Μιχαήλ Τζουλάκη που σκοτώθηκε πολεμώντας τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές ελάχιστα μέτρα από την σημερινή είσοδο του βιβλιοπωλείου. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει μια συνοπτική αναφορά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το εκδοτικό έργο της ΕΚΙΜ, συμπεριλαμβανομένου και του υπό έκδοσιν 3ου τόμου της σειράς Μαρτυρίες, με τίτλο Ελευθερία και Δόξα. Πρόκειται για τα απομνημονεύματα του αντάρτη της ομάδας Πετρακογιώργη, Γεωργίου Α. Τζίτζικα, που θα παρουσιαστούν επίσημα στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2011, παρουσία του ιδίου.
Διάρκεια αφιερώματος: Τετάρτη 18 έως Τετάρτη 25 Μαΐου (ώρες καταστημάτων).

Προβολή της ταινίας «Το κάλεσμα του βουνού» σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης φετινής συνεργασίας της ΕΚΙΜ με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου θα προβληθεί το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 12.00 στο Μικρό Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η ταινία του Στέλιου Αποστολόπουλου «Το κάλεσμα του βουνού» (2009, 52΄) σε σενάριο του Νίκου Νταγιαντά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ κρητικού ενδιαφέροντος, αφού, μέσα από την αφήγηση μιας προσωπικής ιστορίας, η ταινία προσεγγίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζωής στην ορεινή Κρήτη.




ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οίκος Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού
Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, 71202 Ηράκλειο, Κρήτη
Τηλ.: 2810-283219, 288708 / Fax: 2810 283754
@: info@historical-museum.gr / www.historical-museum.gr

Βίρα τις άγκυρες!

Το Μικρό Καράβι είναι φορτωμένο με θησαυρούς από την Ελληνική προφορική παράδοση. Ταξιδέψτε μαζί του!

Thalatta Seaside Hotel

Club Agia Anna

Εθνικό Ωδείο Ν.Ψυχικού

Despina's Home Ideas

Κτήμα Πανταζή

Παιδική Βιβλιοθήκη

Παιδικό Μουσείο

Σπαθάρειο