Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Λεξωτικά

Λεξωτικά! Ένα ευχάριστο νέο για όλα τα Κρητικόπουλα!

Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης αποτελεί μία μόνιμη εκπαιδευτική δράση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η οποία πραγματοποιείται με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του δημοτικού. Αφορμή για τη δημιουργία της Λέσχης στάθηκε ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2008, με τον γενικό τίτλο: «Τα Μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης». Η λέσχη υλοποιείται μία φορά το μήνα ημέρα Σάββατο με σκοπό την ανάγνωση, την συζήτηση και την υλοποίηση πολυποίκιλων δραστηριοτήτων πάνω σε επιλεγμένα βιβλία.

Ο τρόπος που λειτουργεί η Λέσχη είναι ο εξής: Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, επιλέγονται τα βιβλία που φαίνονται ενδιαφέροντα και ταιριάζουν στην αισθητική της Λέσχης. Από αυτά, αφού διαβαστούν, άλλα απορρίπτονται και άλλα εγκρίνονται. Το βιβλίο που εν τέλει θα επιλεχθεί, προτείνεται στα Λεξωτικά, τα οποία συναντιόνται μία φορά το μήνα, ημέρα Σάββατο. Τα παιδιά, οφείλουν να διαβάσουν το βιβλίο που τους προτείνεται, ως την επόμενη συνάντηση η οποία διαρκεί δύο ώρες.

Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι η καλλιέργεια από την παιδική ήδη ηλικία μιας δημιουργικής σχέσης με το διάβασμα, προκειμένου να προωθηθεί η φιλαναγνωσία με ευχάριστο και ευρηματικό τρόπο. Έτσι η συνήθεια της ανάγνωσης γίνεται μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, προκειμένου να διατηρηθεί η στενή επαφή με το διάβασμα και επομένως μεγαλώνοντας να θεωρήσουν αυτονόητη και προσωπική επιλογή την συντροφιά του βιβλίου.

Συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης είναι η αρχαιολόγος- μουσειοπαιδαγωγός, υπεύθυνη στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ., Φανή Καμπάνη, με την καθοδήγηση της οποίας τα παιδιά διαβάζουν επιλεγμένα βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και κατόπιν εκφράζονται δημιουργικά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως θέατρο, συγγραφή, εκφραστική ανάγνωση, εικαστικές δημιουργίες.

Αγαπημένη συνήθεια των Λεξωτικών: Υποβρύχιο Μαστίχα από το Καφέ του Μουσείου!

      

Βίρα τις άγκυρες!

Το Μικρό Καράβι είναι φορτωμένο με θησαυρούς από την Ελληνική προφορική παράδοση. Ταξιδέψτε μαζί του!

Thalatta Seaside Hotel

Club Agia Anna

Εθνικό Ωδείο Ν.Ψυχικού

Despina's Home Ideas

Κτήμα Πανταζή

Παιδική Βιβλιοθήκη

Παιδικό Μουσείο

Σπαθάρειο