Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Είναι ένα μικρό καράβι...

...που ταξιδεύει στην πλούσια λαογραφική θάλασσα της Ελλάδας!

Σε αυτόν τον ιστότοπο φιλοδοξούμε να παρουσιάζουμε πολύτιμα ψήγματα της προφορικής μας παράδοσης που επιβιώνουν εδώ και αιώνες από γενιά σε γενιά σαν ένας κώδικας καθημερινής επικοινωνίας. Τέτοια είναι τα παραμύθια, τα δημοτικά τραγούδια, οι παροιμίες, τα παιχνίδια, οι μύθοι, τα ανέκδοτα, οι θρύλοι, οι λαογραφικές λέξεις, τα αινίγματα και τα ποιήματα.
Στο Μικρό Καράβι μπορούν να επιβιβαστούν γονείς που επιθυμούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους μέσω της λαϊκής παράδοσης και παιδιά που θέλουν να θυμήσουν στους γονείς τους πως κι αυτοί ήταν κάποτε παιδιά!

Ας πούμε όμως ορισμένα λόγια για το τι είναι η προφορική παράδοση.

Η προφορική παράδοση είναι ένα δοχείο βιωμάτων, εμπειριών και αντιλήψεων, όπου το παραγόμενο έργο εκφράζει τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα ενός κοινωνικού συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν υπάρχει δημιουργός, όμως η αληθινή και ουσιαστική δημιουργία συντελείται από τους αποδέκτες του έργου, οι οποίοι το κατεργάζονται και το προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο στο κοινό αίσθημα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της εποχής.

Ασφαλώς η προφορική παράδοση δεν είναι κάτι στάσιμο και παρωχημένο όπως πολλοί πιστεύουν. Αντιθέτως, τα ίχνη της, που εντοπίζονται από τα αρχαία χρόνια, συνεχίζονται και στις μέρες μας, διαφορετικά, αλλαγμένα, αλλά με κοινό παρονομαστή το κοινό αίσθημα. Γι' αυτό το λόγο αυτός ο ιστότοπος δεν θα καταγράφει απλώς το παρελθόν, αλλά θα έχει και επίκαιρο ενημερωτικό χαρακτήρα.

Ας σηκώσουμε πανιά λοιπόν και να σας ευχηθούμε Καλό Ταξίδι!

Βίρα τις άγκυρες!

Το Μικρό Καράβι είναι φορτωμένο με θησαυρούς από την Ελληνική προφορική παράδοση. Ταξιδέψτε μαζί του!

Thalatta Seaside Hotel

Club Agia Anna

Εθνικό Ωδείο Ν.Ψυχικού

Despina's Home Ideas

Κτήμα Πανταζή

Παιδική Βιβλιοθήκη

Παιδικό Μουσείο

Σπαθάρειο